Är du en CV-matchare?

16 maj 2018

”Varför ska vi betala X kronor för att rekrytera en Y? Det kan väl inte vara så svårt att hitta en person som har jobbat med Z i två år?”

Fyll i med valfri kostnad, titel och erfarenhet. Det är stor skillnad på hur vi ser på rekrytering som yrke. Vissa ser på det som att lägga CV-pussel. 

“Vi behöver en person som kan X. Här är ett CV med en person som kan X. MATCH. Då ser vi om vi kan anställa. Det var väl inte så svårt.”

På andra sidan spektrumet finner vi de som ser på yrket som ett hantverk där det handlar om det synnerligen outtröttliga ”rätt person på rätt plats”. Här är de mjuka värdena viktigare. Kompetens kan läras upp.

Det första tankesättet karaktäriserar en del VDar och chefer. Det ska vara enkelt och gå fort. Gärna klart till på måndag och kostnaderna hållas nere. En rekrytering ses som vilken annan kostnad som helst på bolaget. Och kostnader ska minimeras. Rekrytering ses som ett nödvändigt ont och lösningen blir att så snabbt och enkelt som möjligt hitta en person som kan utföra uppgiften så huvudvärken kan gå över. 

Problemet med det tankesättet är förstås att samtidigt som den tillfälliga huvudvärken går över så riskerar man att sätta sig i en dålig sits över tid. Första tiden på jobbet karaktäriseras ofta av att den nya medarbetaren gör allt för att visa framfötterna och göra ett bra jobb och passa in. Som arbetsgivare vill du se till att onboardingen går bra och lägger lite extra tid och energi på att din nya medarbetare ska “hit the ground running”. 

Men vad händer sen? När första kärleken är över och verkligheten kommer fram. Det är då den faktiska passformen visar sig och allt för ofta är verkligheten inte så vacker som vi hoppats. Broarna klaffar inte. Arbetet sackar efter. Motivationen dyker och gnisslet växer sig starkare. Här blir det problem på riktigt. Dyra problem för både hjärna och plånbok.

Men vem hade kunnat förutse att det skulle kunna hända?

En professionell rekryterare på ett vasst rekryteringsföretag. Som har utbildning och erfarenhet av att sätta rätt person på rätt plats långsiktigt. Men inte att förhasta. Alla som utger sig för att vara rekryterare behöver varken vara utbildade eller särkilt duktiga, för att inte ens tala om seriösa, vilket har blivit ett allt större problem i rekryteringsbranschen.

Rekryteringsframgång mäts långsiktigt. När du anlitar ett rekryteringsföretag är det avgörande att luska i hur framgångsrik rekryteraren är på sikt. Ramla inte i fällan av att fråga hur snabbt de kan få en person på plats och hur mycket det går att komma ner i pris. Det är sällan där den riktiga besparingen, för att inte tala om värdeutväxlingen, ligger. Det ligger i att anställa personer med rätt motivation och drivkraft som långsitkigt kommer att få ditt företag att utvecklas. Fråga istället hur många procent felrekryteringar de gör, där personen slutar inom sex månader från anställning.

Oavsett om du rekryterar själv eller anlitar ett proffesionellt rekryteringsföretag, se på det långsiktigt och seriöst, medarbetarna är din absolut viktigaste tillgång.

Hitta ropprankade rekryterare. Helt kostnadsfritt.

Eller ring oss direkt på 08-525 04 161